Wasvoorschriften

KATOEN TRICOT
Katoen is een natuurlijke zachte, eencellige vezel, die uit de opperhuid (epidermis) van de zaden van de katoenplant groeit. De vezels worden doorgaans tot draden gesponnen en als zodanig gebruikt om zacht, luchtdoorlatend textiel van te maken. Het neemt goed vocht op en voelt koel aan in de zomer. De tricot katoen heeft een hoge elasticiteit wegens de elastan. Hierdoor een ruim en comfortabel pasbereik. Kwaliteit is erg duurzaam.

Wassen: Binnenstebuiten wassen voor behoud van de kwaliteit. Niet teveel wasmiddel gebruiken en geen wasverzachter. Niet in de droger stoppen. Katoen mag u iets warmer (katoenstand) strijken met stoom.

KATOEN JOGGING
Stretch ‘jogging’ is een tricot breisel welke aan binnenzijde licht geruwd (zacht) is met hoge elasticiteit wegens de elastan. Hierdoor een ruim en comfortabel pasbereik. Kwaliteit is erg duurzaam. Katoen jogging mag u iets warmer (katoenstand) strijken met stoom.

Wassen: Binnenstebuiten wassen voor behoud van de kwaliteit. Niet teveel wasmiddel gebruiken en geen wasverzachter. Niet in de droger stoppen.

VISCOSE (TRICOT)
Viscose is een natuurprodukt op basis van bijvoorbeeld vezels van hout. Viscose-tricot is een zacht en fijn tricot breisel van viscose garen, met een soepele valling en zeer hoge elasticiteit wegens de elastan. De elasticiteit zorgt voor een ruim en comfortabel pasbereik. Het is echter ook een kwetsbaardere stof. Het kan door wrijving gaan pillen. Pas daarom ook altijd op met tassen en/of autogordels die over de stof schuren. De pillen kunnen ontstaan omdat de korte vezel van het garen weinig gedraaid is en daardoor een wat losse structuur heeft. Dit heeft dus niets te maken met de kwaliteit van de stof, maar alles met de karaktereigenschappen van zachte, comfortabele stof. In natte toestand halveert de sterkte van de vezels. Het mag daarom niet door wrijven of borstelen worden schoongemaakt.

Wassen: Aan te raden valt artikelen van viscose op een wol- / zijdewasprogramma te wassen, met neutrale zeep / wolwasmiddel (weinig) en binnenstebuiten in een waszakje (om wrijving zoveel mogelijk te voorkomen). Was kwetsbare stoffen (zoals viscose) bij voorkeur apart, in ieder geval nooit tezamen met artikelen met uitstekende elementen zoals ritsen. Liggend drogen valt aan te bevelen. Niet in de droger stoppen. Viscose kan krimpen. Viscose niet te heet strijken / stomen.

LYOCELL
Lyocell is een relatief nieuwe stof in de kledingingindustrie. Lyocell heeft de luxe uitstraling van zijde, is zo sterk als polyester en neemt nog beter vocht op dan katoen. Het is daarbij een van de millieuvriendelijkste stoffen. Het wordt gemaakt van houtsnippers van onder andere de eucalyptusboom en staat ook wel bekend onder de naam Tencel, de gepatenteerde naam van de stof door het Zwitserse bedrijf Lenzing.

Wassen: Kleding gemaakt van lyocell of Tencel kun je binnenste buiten kort wassen op een fijn was- of wolwasprogramma in de wasmachine. Let er wel op dat je niet te veel wasmiddel gebruikt, dit kan de kleuren aantasten. Voeg wel een beetje wasverzachter toe om de zachtheid te behouden aangezien Lyocell-stoffen stijf kunnen worden als ze aan de lucht worden gedroogd. Een fijn voordeel, de stof krimpt niet tot nauwelijks! Niet in de droger stoppen.

WOL

Bij vlekken en nare geurtjes kun je óók wollen kleding met een gerust hart in de wasmachine stoppen. Combineer wol niet met andere materialen en stop de trommel niet te vol. Wol heeft voldoende ruimte nodig om rond te draaien. 1 à 2 kg is het maximum. Gebruik voor wollen kleding altijd het speciale wolwasprogramma. Dit programma warmt langzaam op naar 30 °C en zorgt ervoor dat de gevoelige wolvezel geleidelijk aan deze temperatuur went. Centrifugeren doe je op max. 600 toeren. Hoe minder wrijving, hoe beter.

Zit er geen wolprogramma op jouw wasmachine, dan zit er niets anders op dan je trui met de hand te wassen. Dit lijkt misschien veiliger omdat je ervan overtuigd bent dat jij voorzichtiger met die mooie trui omgaat dan de wasmachine. Toch is het opletten geblazen! Met name of de watertemperatuur niet hoger is dan 30°C (geloof ons, dertig graden voelt verrassend koel aan). Vul de badkuip met een bodempje water, voeg een heel klein beetje wasmiddel toe, draai je kledingstuk binnenstebuiten, dompel ‘m onder in het water en laat ‘m maximaal 10 minuutjes dobberen. Spoel daarna goed - maar voorzichtig - uit en dep het water uit je trui. Nooit wringen!
 

 

 

 

 

© 2022 - 2024 Rok&Billie | sitemap | rss