De oorsprong ligt van Zeepziederij Borssenburg ligt in 1583.
Daar waar de Amsterdamse Zeepzieder Jacob Fransz. Oetgens bij het huis van zijn schoonmoeder, Maria Jacob Dobbes, aan de Amstel begon met de aanleg van een kruidentuin.
Zijn schoonmoeder was getrouwd met een zekere heer Bors, waar de naam Borssenburg van af te leiden is.
In 1720 kwam deze Hofstede, inmiddels uitgebreid met een kruidenmolen, door verkoop in handen van Pieter Graver sr. waar later zijn zoon Pieter Graver jr. de Zeepziederij voortzet.
Na vele overnames zou Zeepziederij Klein Borssenburg (ter hoogte van de huidige Saffierstraat) pas in 1916 plaats moeten maken voor grootschalige woningbouw van de ‘Amsterdamse School’-architecten.
Op steenworp afstand van de toenmalige Zeepziederij is in 2016 Zeepziederij Borssenburg weer nieuw leven ingeblazen en wordt er vol enthousiasme op bescheiden schaal en met een vleugje nostalgie, weer een ambachtelijk product gemaakt.
Zeepziederij Borssenburg
Eerlijk verhaal
Als biologisch en ambachtelijke Zeepmaker liggen de prioriteiten vanzelfsprekend bij het maken van een verantwoord en eerlijk product. Dit is terug te vinden in de keuze van grondstoffen en ingrediënten voor de bereiding van de verzorgingsproducten.
De zepen worden gemaakt volgens het ‘Cold Process’ procedé waarbij uitsluitend natuurlijke kleurstoffen en ingrediënten gebruikt worden, wat garant staat voor een duurzaam verkregen eindproduct.
Fair for Life
Zeepzeiderij Borssenburg staat voor ‘Fair for Life’, dat een eerlijke handel garandeert, waarin niemand wordt uitgebuit voor de producten die verbouwd en/of verkocht worden.
Voor een beter milieu hebben ze gekozen om de zepen te verpakken in FSC-recycled papier.
Middels het ‘Trees for All’ draagt Borssenburg zo bij aan duurzame bosprojecten.
Een zeep van Zeepziederij Borssenburg is dus niet alleen puur maar heeft altijd een eerlijk verhaal.